18 responses

 1. Silja Nicolaisen on Facebook
  29/09/2011

  Ulf Larsen! Dette er utrolig bra skrevet!!

 2. Kari Grinden Lilleseth on Facebook
  29/09/2011

  Ja, godt skrevet om en viktig tema!

 3. Pedagogikk.no on Facebook
  29/09/2011

  Veldig bra!

 4. Kari Grinden Lilleseth on Facebook
  30/09/2011

  Nå kan ikke jeg mer enn å “synse” og å være enig med Ulf, da utifra egen jobb-erfaring. Men jeg tok akkurat og googlet: “aspergers adhd økning norge” og fikk 536 treff. Så googlet jeg “aspergers økning norge” og fikk 27000 treff… Hvem som gjør feil, og hva som er rett og galt, overlater jeg til andre å vurdere, men at noe har skjedd i forhold til diagnostisering er jeg temmelig sikker på, og om det er til gode for noen, er jeg veldig usikker på…

 5. Inger Helene Falch-Jacobsen on Facebook
  30/09/2011

  Jeg mener dette ikke er å ta tak i den virkelige problematikken. “Dårlig oppførsel” har ikke alltid bakgrunn i trass, opprør, latskap, men kan skyldes reelle utfordringer, som sansemessige overbelastninger, kognitiv svikt, omsorgssvikt, kommunikasjonsvansker. Løsningen er ikke å la barnet “slippe”, det er jeg enig i, med det er heller ikke meningen med en diagnose, derimot kan den være et hjelpemiddel til å finne gode løsninger tilpasset pasienten/eleven, slik at han/hun kan vokse med oppgavene. Hvis oppfatningen er at barnet oppfører seg dårlig med vilje, og behandles deretter – noe jeg er redd du og dine likesinnede gjør, nå som jeg har lest litt på emaa.no – vil barnet bare komme til å møte veggen – gang på gang. Og dermed bekrefte oppfatningen deres. Det ser derfor “riktig” ut fra deres ståsted, uten at det nødvendigvis er det i virkeligheten.

 6. admin
  30/09/2011

  Krav til dokumentasjon av påstander vil være forskjellig i en fagartikkel i et fagtidskrift og en mer uformell bloggpost. Hvis det ikke refereres til datagrunnlag, er det en selvfølge at dette er en mening som forfatteren står for, og jeg ser ingen grunn til at det skal presiseres noe nærmere. På vår arbeidsplass ser vi eksempler på feildiagnostisering av asperger, om ikke daglig så i hvert fall ukentlig. Hva som er grunnen til denne feildiagnostiseringen kan være ulik, jeg kan anbefale å lese Børge Holdens artikkel om diagnostisering av asperger syndrom i siste nummer av Spesialpedagogikk.

 7. еMAA on Facebook
  30/09/2011

  Meningen med innlegget var, om mulig, å kanskje få igang en debatt rundt problematikk som diagnostisering kan føre med seg. Min opplevelse, for det er min opplevelse jeg skriver om, er at enkelte personer som jobber med disse klientene blir så opptatt av merkelappen at man ikke våger å iverksette behandling av f.eks angst hos personer med med en bestemt diagnose. Merkelappen blir på en måte hinderet, eller hvileputen i en slik sammenheng for noen personer.

 8. еMAA on Facebook
  30/09/2011

  Inger Helene, innenfor mitt fagmiljø vil det aldri være snakk om at barn oppfører seg dårlig fordi at de vil det, men det gjør det da vel ikke på grunn av en diagnose heller. Derfor påpeker jeg funksonelle analyser som et viktig element i utredning av problematikken. Begge de to siste var fra Ulf, men det var vel åpenbart.

 9. Ole Petter Østerbø on Facebook
  30/09/2011

  Til kristin Syvertsen. Vi jobber hele tiden med å finne gode løsninger for mange ulike mennesker. Alle som deltar i redaksjonen i emaa publiserer i andre fagtidskrifter, hvor vi presenterer erfaringer vi har gjort. Vi holder kurs og innelgg på fagkonferanser, publiserer bøker osv. Tidskriftet emaa er noe vi bruker fritiden og egne penger for å utgi for å spre kunnskap til flest mulig.

 10. Ole Petter Østerbø on Facebook
  30/09/2011

  Det er ingen som angriper selve diagnosen asperger eller mennesker som har fått diagnosen. Det som derimot har blitt påpekt er en observasjon vi har gjort gjennom vårt arbeid at noen feialaktig har fått diagnosen. Det må vel være i alles interesse at diagnosen stilles på riktig grunnlag?

 11. Ole Petter Østerbø on Facebook
  30/09/2011

  Til Kristin, legg merke til at jeg svarer mest på egne vegne og vil ikke påta meg ansvaret for å svare for hele redaksjonen eller forfatterne av de nevnte blogginnlegg. Men jeg ser at det kan ha oppstått en misforståelse rundt begrepet “overdiagnostisering”. Hvis du har fulgt med på engelskspråklig faglitteratur de siste årene har det vært mye diskutert. På vår arbeidsplass har asperger syndrom ofte vært feildiagnostisert de siste to-tre årene, kanskje lenger, så mye at den har pekt seg ut. Det utelukker ikk at det finnes mennesker som kunne fått diagnosen, men som ikke har fått den.

  I emaa har vi ikke vært spesiellt opptatt av asperger, hvis du leser de tre nummerene vi har utgitt til nå, og de ukesposten vi har hatt på bloggen de siste syv månedene. Det var ganske tilfeldig at to bloggposter på rad tok opp dette nå, jeg regner med at Børge Holden tok det opp fordi han nettopp har en artikkel om det i siste nummer av Spesialpedagogikk, Ulf Larsen skriver egentlig mest om en helt annen problemstilling. Nemlig om valg som tas på vegne av barn, kanskje ikke alltid til barnas beste. En alvorlig og aktuell problemstilling i mine øyne.

 12. Ole Petter Østerbø on Facebook
  30/09/2011

  Kristin, du bürde undersøke dette! Vi kan sikkert hjelpe deg med å skaffe datagrunnlag, tips om fremgangsmåter, kontakter og så videre. Vi publiserer gjerne en artikkel som omhandler prevalens, feil-, over- eller under-diagnostisering av asperger eller andre diagnoser. (Det finnes flere amerikanske artikler som du kan ta utgangspunkt i og eventuellt gjøre sammenligning med Norge.)

 13. Jan-Ivar Sållman on Facebook
  30/09/2011

  Jeg lurer på hva er det som gjør at folk blir så sinna som Falck-Jacobsen og Syvertsen……..

 14. Ole Petter Østerbø on Facebook
  30/09/2011

  Kristin, jeg synes du skal la innleggene dine stå. :-) Det er fint at det er noen som engasjerer seg i det vi skriver og stiller spørsmål på en saklig måte.

 15. Jan-Ivar Sållman on Facebook
  30/09/2011

  For det første er det uhyggelig trivelig å se at etternavnet mitt er stavet riktig……. og så; En kan godt være sinna og samtidig stille spørsmål, eller en kan bare stille spørsmål, eller omvendt…..det kommer an på….kritiske spørsmål er de beste :-)

 16. Inger Helene Falch-Jacobsen on Facebook
  30/09/2011

  Jeg er vant til at navnet mitt blir stavet feil, så det bryr meg ikke… Men jeg forstår ikke hvordan jeg kan oppfattes som sinna her? Jeg er engasjert, og frustrert, kanskje… Dessverre kan jeg ikke som Kristin si at jeg har fått noe særlig til svar.

 17. Jan-Ivar Sållman on Facebook
  30/09/2011

  Da er vi vant til at navnene staves feil Falch-Jacobsen. Jeg var nok litt kjapp på labben ved å benevne deg for sinna…………..

 18. Geir Ednar Dahl on Facebook
  01/10/2011

  Ser at mitt innlegg her ble slettet. Det er kanskje like greit, for jeg ser at mine formuleringer virket sterkere nedskrevet enn inni mitt hodet. Jeg har ingen forutsetninger for å uttale meg om Ulf Larsens kvalifikasjoner eller motiver, spesielt ikke etter bare en artikkel. Så jeg håper vedkommende aksepterer min unnskyldning.

Back to top
mobile desktop