Et slags reisebrev i analyse av atferd

20120525 193953

Flight status: Distance to Seattle is 5639 km, time to Seattle 7:34, estimatet arrival time 17:51. Flight information: altitude 10363 m, ground speed 761km/h. Altså, jeg sitter i skrivende stund på et fly til Seattle. «På ørene» har jeg Five Finger Deat Punch (et Amerikansk metal core band), og hører låta «Under and over it». Det blir nok flere låter fra den kanten innen dette brevet er ferdig.Vel, ABAI 2012 i Seattle er målet med denne reisen. ABAI er den internasjonale atferdsanalytiske konferansen som går av stabelen i USA hvert år. Der møtes ca 5000 atferdsanalytikere fra hele verden, de fleste fra USA. En kan undres på hvorfor en kar fra Stange reiser på tvers av kontinenter for å delta på en konferanse om atferdsanalyse, et fag som ingen knapt har hørt om i mange kretser. Jeg har også hørt at mange mener det er en alt for enkel måte å tilnærme seg atferd på. Det kan godt være, men det er ikke tema nå. Men mitt første møte med teori om atferdsanalyse var Horne og Øyens verker tidlig på nitti tallet, og nå vel 20 år etter har jeg til å med begynt å «reise over dammen» for å vite mer om dette faget?Innenfor atferdsanalyse dreier jobben seg nettopp om det å analysere atferd. Dersom en skal foreta en analyse av samtlige forsterkningskontingenser for det å være atferdsorientert, og dette tilfelle oppsøke mer kunnskap om atferdsanalyse tror jeg ikke at jeg skal begi meg ut på i dette brevet. Jeg tenkter å nevne noen av de viktigste komponentene som utgjør disse opprettholdene faktorene. Og litt om metal også da….

Det første som slo meg med atferdsanalyse var at denne teorien var så konkret, og at det som ble gjort, faktisk fungerte som verktøy for å endre atferd hos personer. Jeg så at endringer i miljøet fungerte som betingelser for at en person skulle få det bedre på den ene eller andre måten. I de senere årene har jeg blitt mer og mer opptatt av den yngre garde. Ingenting er mer gledelig (gledelig er upresist og ikke et atferdsverb, men de fleste forstår antakelig hva jeg mener), at et barn eller en ungdom helt diagnoseuavhengig får en bedret hverdag. Enten i form av tilbakeførsel til skolen, lære seg å lese og skrive, slutte med bleie, ikke slå medelever, lære seg å håndtere sin egen angst, eller hva det måtte være. Min atferd som inngår i det å analysere atferd, og legge til rette for endringer, blir forsterket når jeg hjelper barn og unge på en eller annen måte. Atferden min forsterkes, nettopp fordi jeg fortsetter å holde på med det. Selv om lønn er en forsterker er det ikke bare den som fungerer som en forsterker. Catania har en meget god definisjon på en forsterker: 1) Atferden må ha konsekvenser, 2) Konsekvensene må føre til at atferden forekommer senere, 3) Atferden må opprettholdes av disse konsekvensene og ingen andre omstendigheter. Dette er én definisjon på forsterkning, så ut i fra definisjonen til Catania er det ingen tvil om hvorfor jeg holder på med atferdsanalyse.Når jeg leste Horne og Øyen trodde jeg at jeg visste alt, etter at jeg tok en mastergrad i atferdsanalyse har jeg funnet ut at det er jaggu mye jeg ikke vet. Jeg vil vite mer!

Så hvorfor heavy metal? Jeg var vel rundt ni år når jeg oppdaget musikk med «vreng» på gitaren. Før det hadde jeg blitt eksponert for Smokie, Vikingarna og Ni-timen (Ni timen hører jeg på rett som det er den dag i dag). Men det første som slo meg med heavy metall var det distinkte og konkrete. Knallharde riff som bare måtte høres igjen og igjen. Søken etter nye band, nye retninger, ulike konstellasjoner, blanding av stilarter og mye mer (ganske så upresist dette også, men jeg antar at leseren skjønner). I en alder av snart 44 spiller jeg fortsatt i «old school metal rock» band (Legacy Of The Beginning), og lager masse egne låter. Jeg har ikke blitt, og kommer nok ikke til å bli verdensstjerne. Så hvorfor denne heavy metalen? Det er nok ikke mer mystisk enn at definisjonen til Catania også er gjeldene for atferdsformer som inngår i det å holde på med metal, atferd blir nok antakelig forsterket av sine konsekvenser.
Når jeg skriver dette, er jeg som sakt på vei til Seattle, «grunge rock/metalens mekka». Jeg håper å se spor etter Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden, samtidig som jeg søker kunnskap om atferdsanalyse og deltar på verdens største atferdsanalytiske konferanse. Og jammen blir det en tur i POens mekka, Morningside Academy.Jeg vil vite mer! Det at vi fortsetter med å gjøre ting betyr ganske enkelt at det er lønnsomt og at vi liker det vi holder på med. For min egen del så er søken etter kunnskap og opplevelser om atferd og metal, nettopp atferd som forsterkes.
Kjære eMAA leser, vi skal prøve å legge ut daglige oppdateringer og nyheter fra konferansen.
Kan en ha det bedre når en ikke er sammen med sin 2ne?
Jan-Ivar Sållman

Share
Stop SOPA!

SOPA breaks our internet freedom!
Any site can be shut down whether or not we've done anything wrong.

Stop SOPA!