Oppsumering

Lansering av eMAA

 

Redaksjonen til eMagasin for Atferdsanalyse, eMAA, vil takke alle som ble med på «Åpning», alle «likerne» til eMAA på Facebook, og alle som har lastet og lest eMAA med en svært uformell «empirisk» presentasjon av hvordan eMAA har utviklet seg den knappe måneden magasinet har vært «offentlig».

 

I en helt vanlig kontorkorridor på en helt vanlig torsdag ettermiddag lanserer en ikke helt vanlig vernepleier ideen om å lage ett nytt fagblad. På en helt vanlig, iskald onsdag i desember samles seks gode kollegaer (og en tidligere student) til julelunsj i Furnes, og fagbladideen presenteres på nytt. Full tenning i gjengen, som med dette blir redaksjon, og navneforslagene hagler. Bechs «eMAA» vinner, da dette har ledig domene. Domenet registreres, og planleggingen er i gang. Vi vil lage et atferdsanalytisk magasin skrevet slik at alle kan lese og forstå. Magasinet skal være lett tilgjengelig og ikke koste noe, verken å lage eller tilegne seg: Alle skal forstå, og alle skal få! Det er en glad gjeng som deler ut juleklemmer, og reiser hvert til sitt med mange tanker om mye moro og hardt arbeid. Vi har tre til som vi vil ha med på laget, og ingen av disse tar betenkningstid. eMAA-redaksjonen har redaksjonsmøter og mailutvekslinger. Vi diskuterer, stemmer og enes.

Lanseringsdato er satt til 1. mars – hvordan skal vi få spredt det glade budskap?

1.februar opprettes «Åpning» på Facebook, med eMAA-logo, og uten noen nærmere forklaring på hva som skal åpnes. Vertene opplyses å være Jan-Ivar Sållman, Ole Petter Østerbø, Ulf Larsen, Kai-Ove Ottersen, Terje Fredheim, Stein Modig Andersen, Henning Bech og Trude Hoksrød. Et artig faktum her er at Larsen ble deltaker nummer 166… Vi inviterer venner på «Åpning», uten å fortelle hva de skal delta på. Vi ber våre venner invitere videre, og 1.mars kl 1400 har 4243 mottatt invitasjon, 440 deltok.

 

I tillegg la vi ut «teasere» på Facebook-profilene våre, med eMAA-logo og nedtelling. Terje gjorde dette 13 ganger, og vant redaksjonskampen.

Mange av de første tilbakemeldingene var at vi nå hadde igangsatt forskning på hva vi kunne få folk til å melde seg på, uten å informere om hva vi skulle undersøke. Vi fikk inn mange kreative forslag på hva eMAA sto for, og hva de skulle være med på. Mange var skeptiske, mens noen ga etter for press og meldte seg på. Kari G. Lilleseth for eksempel, skrev at hun ikke fikk lov av mora si til å melde seg på bokstaver hun ikke visste hva var, men Jan-Ivar beroliget med at dette kom til å gå bra, og Kari ble med. Bente J. Ottersen Haug var redd for å være med på ett eller annet skjult forskningsprosjekt, men broren hennes hadde sagt hun skulle delta, så Bente ble med. Are Karlsen syns det var vanskelig å vite om han skulle melde seg på, han skrev at han var vant til å forholde seg til det kjente, dokumenterbare og observerbare. Men etter at Stein hadde minnet han på at det av og til er lurt å utsette forsterkeren, for så å få en større en, ble Are med. Kim Eik Høilund lurte på om vi skulle rekruttere impulsstyrte og nysgjerrige forsøkskaniner og rotter til presisjon, eller om det var snakk om atferdsterapi. Jan-Ivar svarte at det jo kan være hva som helst når det kommer fra oss, og tross denne kryptiske tilbakemeldingen ble Kim med. Tøft! Vi håper at Wenche Sundby mener eMAA var verdt å vente på, selv for kjempenysgjerrige folk uten tålmodighet. Til Guro Lysrud må vi bare få si: habiliteringstjenesten har mer enn nok å drive med – eMAA er et reint «overskudds- og overtidsprosjekt», som formelt sett ikke har noen tilknytning til habiliteringstjenesten i Hedmark – bortsett fra at vi jobber der. Ja, Jonny Finstad; vi håper vi innfrir på kvalitet, og at vi får bidrag fra «den andre siden», altså Gjøvik-regionen. Gjerne fra Jonny «the wolf» himself.

Vi fikk mange fine forslag på hva eMAA sto for. Einar E. Pedersen var ikke sikker, men han mente det luftet et snev av atferdsanalyse, og at det luktet godt. Det likte vi å høre!

Visstnok er EMAA et moderne luftbehandlingsaggregat, og på Facebook finnes det en person (?) som heter Emaa Emaa. Her er noen av forslagene som kom:

  • enkelte Mennesker Aner Absoluttingenting
  • eastern Michigan Arabian Assosiation
  • engerdøler Mot AtferdsAnalyse
  • erotisk Motiverte Aldrende Atferdsanalytikere
  • enslige Mot Antidepressiv Avhengighet
  • ergerlighetens Manende AntiAtferd
  • engasjerte Mannlige AtferdAanalytikere
  • extacy-Morfin-Alkoholiserte Atferdsanalytikere
  • extacy-MorfinAvhengige Amelietilhengere

Stein foreslo: engstelige Mannshatende Anonyme Alenemødre, noe jeg mente var ekstremt Modig Av Andersen. Jan-Ivar som liker å spøke med litt mer alternative tilnærminger, vanligvis enhjørninger, fremmet «En Magisk Anderledes Andunge», men jeg håper alle nå kan enes om at eMAA er et Makeløst Atferdsanalytisk Alternativ.

Are Karlsen lekket at han hadde kontaktet Julian Assange for å få klarhet i hva eMAA var, men redaksjonen holdt tett, og ville ikke lekke- inntil 20. februar. Da kom årets atferdslekkasje i form av Børges Blue corner, BBc, på siden til Glåmdal og Nes lokkallag av NAFO (Norsk Atferdsanalytisk Forening).

Som Børge skriver i sin 16. BBc: «Hvorfor eMAA? Jo, vi mener det er behov for et tilgjengelig «lavterskeltidsskrift» for Atferds-Ola og Tiltaks-Kari. Vi ser for oss at en stor del av stoffet vil bli relativt kortfattede og utekniske beskrivelser av mer eller mindre geniale atferdsanalytiske opplærings- og behandlingstiltak som vi vet foregår landet rundt».

Børge lanserte også noen slogans, som Elin Nystrand skreiv på «Åpning» sin Facebookside: «Den unge piken nølte med sitt «JA», først måtte hun sjekke med eMAA». Vi håper Elin fortsetter å sjekke eMAA!!!

Linken til denne BBc’en ble publisert på Åpnings-siden 21.februar. «Hvis praktisk og enkelt er tema, meld deg inn og sjekk eMAA», skrev Terje, som en oppfordring for deltakerne til å melde seg på eMAAs nye facebookside. Ulf fulgte opp med å forsikre om «Det enkle får du billig på Rema, men du får det helt gratis på eMAA». Terje informerte så i klartekst at «Åpning» var en invitasjon til deltakelse på åpningen av eMAA, et eMagasin for atferdsanalyse, og at arrangementet var nettbasert. Deretter hagler det med diverse motivasjonelle, etablerende operasjoner hos redaksjonen, som ble SVÆRT aktive på veggen. Totalt på Facebook-siden til «Åpning» ble det lagt inn 522 kommentarer, av disse har redaksjonen skrevet 321…og hvis noen skulle være i tvil om fordelingen av verbale utsagn i redaksjonsgruppa: (at Henning pusser opp hus kan ha virket inn på hans lave deltakelse!)

Aktivitet

 

Samme dag ble emaa.no lagt ut, med kortfattet informasjon om hva som skulle komme. Den fine nettsiden har link til Facebook, og til det atferdsanalytiske diskusjonsforumet. Alt inkludert, med andre ord! 28. februar ble nettbutikken til eMAA presentert, og vi håper mange faller for fristelsen til å reklamere for eMAA med å ikle seg disse. Vi gleder oss spesielt til å følge salget av eMAA-stringtrusa… (her skal det så vidt hintes til intern mailutveksling i redaksjonen, der noen helt klart er klare for å møte en eMAAstringtruse eller ti).

Mona Nygård var raskt ute med lykkeønskningene, 1. mars klokken 00.28 sendte hun oss melding – tusen takk for omtanken, Mona!

1.mars klokken 13 var eMAA klar. Nettsiden var oppdatert og klar for publisering, kake bakt, møterommet booket og sjefen invitert. 9 glass sjampanje ble skjenket, de redaksjonsmedlemmene som var ute og habiliterte var også med på å skåle eMAA velkommen, og i løpet av ettermiddagen fikk alle feiret litt. Det første eksemplaret av eMAA ble skrevet ut og bundet inn, og dette eier redaktøren. Sjefen ble overrakt eksemplar nummer to. Kl. 14.02 gikk eMAA online, og det var en spent redaksjon som sammen med tre bærbare pcer fulgte med på sidevisninger. I løpet av den første timen hadde emaa.no 540 sidevisninger. Over all forventning!! Vi vil også igjen berolige Rita Larsen med at fødselen var smertefri og enkel, og vi håper dere alle vil bidra til vekst og utvikling av «barnet» vårt.

Tidligere nevnte Are Karlsen var den første til å gratulere, vi takker igjen og håper eMAA står i stil med førsteinntrykket!

I løpet av 9 korte, hektiske og glade uker ble eMAA en realitet.

Fra idé til ferdig produkt. Redaksjonen er uavhengig av både habiliteringstjenesten, NAFO Glåmdal og Nes og andre instanser og områder der vi for øvrig er aktive. Vi er sammen om eMAA, som lages og utformes etter demokratiske prinsipper så langt det er mulig, men utenom eMAA står vi alle fritt til å gjøre og mene som vi vil.

Jeg må få innrømme at jeg er svært stolt av oss, og særlig må nevnes Ole Petters enorme tekniske kompetanse, uten ham hadde eMAA sett helt annerledes ut! Vår fabelaktige, stødige redaktør Kai-Ove fortjener heder og ære, det er helt utrolig at en liten, men vill torsdagsidé kan bli et helt magasin! Rektor Børge Holden (som ikke er på Facebook) og hans Atferdsskole fortjener også særlig omtale. Jeg oppfordrer alle: «Don’t be a fool, join the eMAA school»! Resten av oss gutta skal nok markere oss etter hvert, jeg lover!

eMAA skal formidle atferdsanalyse, både i form av teoretiske og praktiske artikler, på en slik måte at alle kan forstå og lære mer. Språket skal være enkelt, men presist. Vi inviterer leserne våre til å fremme forslag om temaer dere ønsker å lære mer om, og tips oss gjerne om folk som «sitter på noe». Vi tar også mer enn gjerne imot artikler, bokomtaler og likende. Sjekk emaa.no for forfatterveiledning. Delta gjerne på atferdsanalyse.diskusjonsforum.no, og vær gjerne aktive på Facebook-siden vår. Vi liker både ris og ros!

Selv om vi er overveldet og svært glade for den respons og de tilbakemeldinger vi har fått, hviler ikke redaksjonen på sine laurbær; vi er i gang med å produsere artikler til utgave nummer 2, som kommer 1. mai. Nummer 3 er også med oss.

Jeg avslutter med et utdrag fra «Flakes» av Frank Zappa, som sto i BBc 16:

And we are the people
Who will make it all happen
You might call us nasty
Or something else you might coin us
But we know you’re so devoted
That you’ll probably join us.

…vi håper i alle fall at dere blir med oss videre!

I skrivende stund har Åpning 504 deltakere, eMAA på Facebook har 302 venner og vi har hatt over 1100 unike besøkende på emaa.no. Facebooksiden «Åpning»blir nå borte, mens alle oppfordres til å like oss på eMAA siden.

Fantastisk!! Tusen, tusen takk til dere alle!!

8.mars 2011 kl. 16.
På vegne av redaksjonen:
Trude

Som et lite ps kan jeg jo nevne at serviettene på julelunsjen var spesialsydde for anledningen, og på dem var det trykket:

«Some people want it to happen,
some wish it would happen.
Habbere makes it happen».

Klart vi kan!!

 

Share
Stop SOPA!

SOPA breaks our internet freedom!
Any site can be shut down whether or not we've done anything wrong.

Stop SOPA!